четвртак, 27. мај 2010.

Svetsko prvenstvo u fudbalu


Svetsko prvenstovo u Južnoj Africi

Po prvi put u istoriji Svetskog prvenstva FIFA, najveći fudbalski turnir u svetu biće organizovan na afričkom tlu, jer je Južnoafrička republika domaćin SP FIFA 2010. Između 11. juna i 11. jula 2010. godine 32 nacionalne fudbalske reprezentacije učestvovaće u 64 utakmice ovog festival fudbala u nadmetanju za toliko željenu nagradu u svetskom fudbalu.
Naime, karata za pojedine utakmice Svetskog prvenstva u fudbalu još uvek ima, ali ne i paketa za praćenje svih mečeva. Srbija je za predstojeće svetsko prvenstvo u fudbalu dobila ukupno 12.400 ulaznica za tri utakmice u grupi. Na osnovu informacije FIFA, srpski navijači za meč protiv Gane mogu da računaju na 4.009 karata, dok za susret protiv Nemačke Srbija je dobila 4.276, a za duel protiv Australije 4.098 ulaznica. To je 12 odsto od ukupnog broja ulaznica koje se puštaju u prodaju za svaku od tih utakmica. Svako može da naruči najviše po četiri karte za najviše sedam utakmica – teoretski na jedno ime može da se digne 28 karata za Svetsko prvenstvo. Ko hoće uživo da posvedoči sudar, kako to krste komentatori, „Pancera“ i „Orlova“, mora da plati 80, 120 ili 160 dolara po karti. Ove najskuplje podrazumevaju mesta uz teren i blizu linije centra igrališta, srednje skupe – bokove, ili najjeftinije same ćoškove i mesta iza gola. Takođe postoji i „specijalna“ 4. kategorija, ali samo za državljane Južnoafričke republike – te su, navodno, one dosta jeftinije .
Naravno problem je kako doći do juga Afrike. Lufthanza u danima prvenstva svakodnevno nudi više letova nego inače. Ako se pažljivo bira termin, povratni let može da Vas košta oko 1.500 evra. Na to dodajte i ekstremno povećane cene hotela u Južnoj Africi, hranu, put između gradova u kojima Nemačka igra, ali i novi dres reprezentacije… U svakom slučaju, nimalo jeftino, ali obzirom da je Svetsko prvenstvo svake četvrte godine ipak se vredi malo opustiti.
Svetsko prvenstvo u fudbalu biće centralni sportski događaj u 2010. godini. Ipak, borba „za zlatnu boginju” mogla bi potpuno da padne u drugi plan, s obzirom na to da se sve češće postavlja pitanje da li Južna Afrika može da obezbedi sigurnost za učesnike i navijače, kako od napada terorista, tako i od šokantno velike stope kriminala u toj državi. Zapanjuje podatak da svakog dana, i pored dolaska sve većeg broja inostranih gostiju, u Južnoj Africi se dogodi preko 50 ubistava (prema nezvaničnim podacima čak 73), godišnje se ukrade 15.000 automobila, dok je pljačkanje turista postala normalna pojava. Postoje dve grupe rizika. Prvi su rizici za državu - domaćina, a drugi se odnose na zemlje - učesnice. Već sada je napravljen spisak od 10.000 opasnih pojedinaca, koji bi mogli da izvrše teroristički napad. Ipak, da li će SP biti bezbedno, najviše zavisi od južnoafričkih službi reda, jer će morati da obuzdaju lokalne nasilne bande.
Za ukupnu organizaciju SP u Južnoj Africi organizator će ukupno potrošiti 57 miliona evra, što je suma koju je Nemačka na prethodnom SP namenila samo na bezbednost. Ministar policije zemlje narednog domaćina Mundijala Nati Miteva najavio je da će igrače i navijače čuvati 42 hiljada policijskih službenika. I pored neveselog stanja kriminal u Južnoafričkoj Republici je u porastu i to svega nekoliko meseci pre početka Svetskog prvenstva u fudbalu, što baca senku na obećanja zvaničnika da će se igrači i navijači osećati bezbedno. Prijavljeni seksualni zločini su, takođe, u porastu u centru Kejptauna, u Durbanu, Johanesburgru, Nelspruitu, Polokvejnu i Pretoriji. U svim ovim mestima će biti smešteni ljubitelji fudbala iz celog sveta.

I navijači Srbije moraće da prevale velike razdaljine u nameri da bodre naše fudbalere. "Orlovi" će prvu utakmicu na Mundijalu, protiv Gane, odigrati u Pretoriji. Zatim sledi duel sa Nemačkom u Port Elizabetu, koji je od Pretorije udaljen skoro hiljadu kilometara, a meč protiv Australije biće odigran u Nelspruitu, koga od južnoafričke prestonice deli 277 kilometara. Takođe, putevi koji povezuju gradove domaćine su u lošem stanju tako da će srpska reprezentacija na drugi meč, u Port Elizabet (1130 km od Pretorije), putovati avionom. Svi stadioni su specijalno za ovaj događaj renovirani i dovedeni na najviši nivo.


Soccer city ili First National Bank Stadium (FNB Stadion) se nalazi u jugozapadnom delu Johanesburga, Otvoren je 1989 i potpuno renoviran za svetsko prvenstvo u fudbalu 2010. Specijalizovan za fudbalske utakmice, bez atletske staze, a na njemu je planirano otvaranje i finalna utakmica Svetskog prvenstva. Stadion „Mbombela“ je jedan od vizuelno najizazovnijih stadiona, onih stadiona koji su izgrađeni za potrebe Svetskog kupa. Nalazi se u gradu Nelspruitu, u oblasti Mpumalanga. Ime je dobio po lokalnoj opštini, a inače Mbombela je Siswati, što je jedan od 11 službenih jezika u Južnoj Africi i u bukvalnom prevodu znači "mnogo ljudi zajedno u malom prostoru". Stadon prima 46.000 ljudi. Takođe Stadion “Loftus Versfeld” se nalazi u gradiću Tsvane u Pretoriji I jedan je od najstarijih stadiona u Južnoj Africi, ovaj stadion je više puta renoviran ali bezobzira na sve naši jedino na ovom stadionu neće imati prilike da zaigraju. Port Elizabet i Nemačka = Srbija, 18.jun 2010.godine na stadionu Nelson Mendela Bej koji je izgrađen 2009. Godine specijalno za SP.

Нема коментара:

Постави коментар